نماداعتماد الکترونیکی

یکی از عوامل مهم توسعه تجارت الکترونیکی، ایجاد اعتماد و اطمینان در میان کاربران خدمات الکترونیکی می باشد.با توجه به بررسی های انجام گرفته، مهمترین عوامل مراجعه و اعتماد خریداران به فروشگاه های مجازی به شرح ذیل می باشند:

۱- شناسایی مالک فروشگاه و امکان مراجعه در صورت بروز اشکال.
۲- کامل و صحیح بودن اطلاعات کالا یا خدمات ارائه شده.
۳- گارانتی محصولات و ارائه خدمات پس از فروش.
۴- واضح بودن روند برگرداندن کالا و بازپس گیری پول.
۵- محفوظ ماندن اطلاعات شخصی و مالی خریداران.
۶- تایید امنیت سایت توسط یک موسسه و مرکز ملی اعتماد
.

طبق مطالعات انجام شده تائید فروشگاه مجازی توسط یک موسسه و مرکز ثالث ، بیشترین تاثیر در مراجعه و اعتماد خریداران به فروشگاه مجازی را دارد . در این حالت خریدار از محفوظ ماندن اطلاعات خود احساس امنیت بیشتری دارد و اگر از اطلاعات شخصی وی سوء استفاده شود، می تواند برای شکایت از فروشگاه مجازی متخلف به مراجع قانونی مراجعه نماید.
در ایران مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مسئولیت ایجاد زیر ساخت های امنیت و اعطای نماد اعتماد الکترونیکی به فروشگاه های مجازی را برعهده دارد.

اعطای نماد اعتماد الکترونیکی برای وب‌ سایت های تجاری با هدف قانونمند کردن و چارچوب دهی به فعالیت فروشگاه‌های مجازی در حال انجام می باشد. نماد اعتماد الکترونیکی به شکل یک علامت در بالای سایت‌هایی که از نظر قانونی فعالیت آنان مورد تائید است به نمایش در می آید. ساماندهی سایت‌های تجاری در کشور موثرترین گام برای ایجاد فضای تجارت الکترونیکی به‌خصوص
B2C خواهد بود. به نحوی‌ که مردم در هنگام خرید از طریق اینترنت با اطمینان از این‌که سایت‌ها به تعهدات خود در قبال آنان عمل خواهند کرد و حقوق مصرف کنندگان را به رسمیت می‌شناسند،‌ اقدام به خرید می کنند.

خریداران می باید با جستجو در فهرست وب سایت های مورد تایید، از صحت “نماد اعتماد الکترونیکی” به نمایش درآمده در وب سایت ها اطمینان حاصل کنند.

نماد اعتماد الکترونیکی

شرکت اتوماسیون گستر ایرانیان (IPACO) دارنده نماد اعتماد الکترونیکی

نماد اعتماد الکترونیکی چیست ؟

آشنایی با نماد اعتماد الکترونیکی و ضرورت اخذ آن برای فروشگاه های اینترنتی:

در واقع نماد اعتماد الکترونیکی مشخصه ای به منظور اعتماد سازی کاربران در هنگام مراجعه به سایتها و فروشگاه های اینترنتی می باشد. مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وظیفه اعطای نماد اعتماد الکترونیکی را بر عهده دارد .اعطاء این نماد بعد از دریافت کامل مشخصات و مدارک لازمه و تائید شرایط لازم، صورت می پذیرد .

تائید فروشگاه های اینترنتی توسط یک موسسه ثالث تاثیر زیادی در جلب اعتماد مراجعه کنندگان خواهد داشت و مراجعه کننده از درامان ماندن اطلاعات خود ایمنی بیشتری احساس می نماید و حتی در صورت سوء استفاده از این اطلاعات می تواند برای شکایت به مراجع قانونی ذیصلاح مراجعه نماید .

در قسمت زیر لوگوی مخصوص نماد اعتماد الکترونیکی مشخص می باشد

.

این نماد در صفحه اصلی وب سایت فروشگاه های اینترنتی که موفق به اخذ نماد شده اند درج می شود.

ضرورت اخذ نماد اعتماد الکترونیکی :

با اعلام شرایط اخذ نماد اعتماد الکترونیکی (ای نماد) برای فروشگاه های اینترنتی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت این طور می توان نتیجه گرفت که در جهت اعتماد سازی، بالا بردن ضریب امنیت، ساماندهی و رسمیت بخشی به فعالیت این فروشگاه ها و ایجاد رقابت سالم در کاهش قیمتها و ارتقای سطح کیفیت فروش کالا و ارائه خدمات مناسب به مصرف کنندگان خریدار از فروشگاه های اینترنتی اخذ نماد اعتماد الکترونیکی نه تنها لازم بلکه ضروری است.

با اخذ نماد اعتماد الکترونیکی از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی که گرفتن خود این نماد لازمه صدور پروانه کسب برای فروشگاه های الکترونیکی می باشد، اعتماد خریداران برای خرید از این فروشگاه ها افزایش می باید و با توجه به رعایت ضوابط قانونی و ثبت اطلاعات آنها در مراجع رسمی و در نهایت نظارت بر فروشگاه ها، مصرف کنندگان با اطمینان بیشتری نسبت به خرید کالا یا استفاده از خدمات اینترنتی اقدام خواهند نمود و با افزایش اطلاعات مصرف کننده برای استفاده از کالا و خدمات امکان وجود بازار کاذب قیمتها کاهش خواهد یافت.

به همراه نظام مندشدن فروشگاه های اینترنتی، تخلفات احتمالی در زمینه های کیفیت کالاها، امنیت در فروش، تحویل به موقع کالا، ضوابط بازپس گیری کالا و. . . کاهش و جلوگیری خواهد شد و حتی بخشی از فعالیت های خرده فروشی کشور در مبادلات داخلی به  اجراء در خواهد آمد.

در نمودار ترسیم شده در قسمت زیر، تفاوت نتیجه خرید از فروشگاههای اینترنتی دارای نماد اعتماد و فروشگاههایی که دارای این نماد نیستند نمایش داده شده است

 

امروز ما در پاسخ به همراهی شما دوستان قصد به چالش کشیدن این موضوع، به منظور بررسی مشکلات و احتمالات موجود در زمینه تجارت الکترونیک و کنترل و نظارت بر روی مبادلات انجام شده در سطح اینترنت را داریم، با ما همراه باشید.

چندی است که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام به ارائه‌ی نشانی تحت عنوان نماد اعتماد الکترونیکی” یا “eNAMAD” به وب سایت‌هایی که کالاهای خود را از طریق اینترنت به فروش می‌رسانند یا اصطلاحاً فروشگاه‌های اینترنتی کرده است. این نماد، که نشانی مبنی بر قابل اعتماد بودن سایت مورد نظر جهت انجام خرید و پرداخت وجه به سایت است، در پی گذراندن مراحلی قابل دریافت، جهت نمایش بر روی وب سایت فروشگاه می‌باشد که دارای انواع مختلفی است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

انواع  نماد اعتماد الکترونیکی

  1. موقت
  2. یک ستاره
  3. دو ستاره

در تصویر زیر شکل “نماد اعتماد الکترونیکی یک ستاره” را مشاهده می‌کنید

.

جهت کسب هر یک از نمادهای یاد شده، شما صاحب فروشگاه اینترنتی ملزم به رعایت نکاتی هستید که در پی آن موفق به کسب نماد می‌شوید. نکاتی که به چند بخش مختلف تقسیم شده که هر کدام به نوعی برای خود قانون محسوب می‌شوند. در ادامه به بررسی چند نکته از این قوانین می‌پردازیم.

 قوانین کلی

این نکات شامل اکثر جوانب لازم و گاهی غیر لازم برای داشتن یک فروشگاه بر طبق قوانین مصوب برای دریافت ای نماد است.

  • قوانین
  • آیین نامه‌ها
  • دستورالعمل‌ها و الزامات اعطای نماد اعتماد

شرایط

شرایط (راهنما) در هنگام ثبت نام به شما نمایش داده می‌شوند.

  • راهنمای معیارهای ارزیابی کسب و کار های اینترنتی
  • راهنمای متقاضی حقیقی
  • راهنمای متقاضی حقوقی

بگذارید کمی بیشتر در مورد این قوانین بحث کنیم و چند سایتی که دارای نماد هستند را مورد بررسی و مطابقت قرار دهیم.

بررسی تخلفات

در سطر سی‌اُم جدول “راهنمای معیارهای ارزیابی کسب و کار های اینترنتی” قید شده که سایت مورد نظر نباید از “popup” استفاده کند، اما با کمی جستجو سایتی را پیدا کردیم که خود عامل انتشار “popup” است و این سایت دارای نماد اعتماد الکترونیکی از نوع یک ستاره می‌باشد. داشتن این نماد در نگاه اول کمی عجیب است ولی با کنکاش بیشتر و بررسی روند کار تبلیغات از طریق سیستم “popup” به این موضوع پی می‌بریم که این اشتباهی عجیب است که رخ داده! بگذارید کمی ساده‌تر بگویم.

روند کار “popup” به این صورت است که شما در یک سایت روی لینکی کلیک می‌کنید و همزمان که لینک جدید باز می‌شود، یک پنجره‌ی جدید هم باز می‌شود که پر از عکس‌ها و لینک‌های تبلیغاتی است. یعنی این سایت (سایت مورد بررسی) یک جور تبلیغ کننده است، اما آیا این سایت کنترل کامل بر روی تمامی عوامل دارد؟ لینک‌هایی که شما هم حتماً بارها آن‌ها را دیده‌اید.  بعضی (اکثر) از این لینک‌ها شما را به سایت‌هایی هدایت می‌کنند که دارای نماد اعتماد الکترونیکی نیستند و کالاهای ممنوعه که لیست آن را می‌توانید از اینجا ببینید را به فروش می‌رسانند ( ظاهراً این لیست در دو صفحه ارائه شده (در پایین نوشته شده صفحه ۱ از ۲) اما اثری از صفحه دوم در سایت نیست!).

نکته‌ی بعدی که باید به آن توجه کرد این است که سایت مورد بررسی در هنگام ثبت نام از شما درخواست می‌کند که تیک قسمت پذیرفتن شرایط را بزنید و آن را قبول کنید، اما خبری از لینک شرایط و قوانین هم نیست!

و نکته‌ی دیگر این که طبق فاکتور استاندارد، ما اثری از آدرس پستی و نشانی کامل فروشنده هم پیدا نکردیم!

در سطر سی‌ و یکم جدول “راهنمای معیارهای ارزیابی کسب و کار های اینترنتی” خاطر نشان شده که در صورت دریافت پروانه کسب و کار یا نماد دوستاره ملزم به داشتن SSL هستید. این موضوع کمی شک و شبه ایجاد می‌کند که آیا فروشگاه دارای نماد اعتماد یک ستاره نیازی به SSL ندارد؟ در صورتی که اولین راه تشخیص امن بودن ارتباط مشتری که به سرویس دهنده همین اعتبار SSL است نه وجود نماد اعتماد الکترونیکی.

وجود بسیاری از سایت‌های تبلیغات کلیکی، برای نمونه این سایت را ببینید. در این سایت شما گروه تبلیغاتی خود را تشکیل می‌دهید و از طریق نمایش تبلیغات که بسیاری از سایت‌های معتبر مقداری اعتبار کسب می‌کنید و وقتی به مقدار مشخصی رسید قادر به دریافت آن هستید. اما نکته‌ی قابل تأمل این است که نمایش این تبلیغات یا تبلیغات در خصوص این کسب و کارها در جلسه‌ی اخیر تشکیل شده توسط کمیته نظارت بر کسب و کارهای اینترنتی تخلف محسوب شده و ظاهراً با آن‌ها برخورد می‌شود. البته سایت‌های مهم دارای نماد هم از همین شیوه‌ برای تبلیغات خود استفاده میکنند، یا اگر پا را فراتر گذاشته و به یکی از بزرگترین شرکت‌های دنیا یعنی گوگل نگاه کنیم می‌بینیم که در این زمینه سرمایه گذاری‌های زیادی کرده و امکانات عجیبی در اختیار کاربران می‌گذارد. سیستم تبلیغاتی گوگل ادسنس یک سیستم هوشمند است که تبلیغات را بر اساس کلمات درون وب سایت شما نمایش می‌دهد.

تبلیغات کلیکی در مارکت جهانی به تنهایی برای خود یک کسب و کار به وجود می‌آیند و عجیب است که در ایران این شیوه تخلف شناخته می‌شود!

و

چرا از فروشگاه دارای نماد خرید کنیم؟

سایت پلیس فتا، در جواب این سؤال که «چرا باید فقط تنها از فروشگاه اینترنتی که نماد اعتماد الکترونیکی دارد، خرید نماییم؟» اعلام کرده است که :
«چون مرکز توسعه تجارت الکترونیک پس از بررسی فروشگاه اینترنتی و تطابق نحوه عملکرد آن با قوانین، اقدام به اعطای نماد اعتماد الکترونیکی (ای نماد) می‌نماید. همچنین به صورت مداوم تحت بررسی این سازمان قرار دارد و ملزم به رعایت قانون حمایت از مصرف کننده می‌باشد و در صورت تخطی از قوانین، نماد اعتمادش سلب خواهد شد

اقدامات مرکز توسعه تجارت الکترونیک

کم نیستند از این دست وب سایت‌ها که هر کدام مشکلات خاص خود را دارند و نماد اعتماد الکترونیکی را دریافت کرده‌اند. و با توجه به اینکه چندی پیش شرکت پست جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «تمامی فروشگاه ها و کسب و کارهای اینترنتی فعال در بازار الکترونیک این شرکت ملزم به اخذ نماد اعتماد الکترونیکی می باشند».

به گزارش روابط عمومی شرکت پست، به دنبال راه اندازی سرویس بازار الکترونیک توسط این شرکت، در راستای تأکیدات مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت و به منظور ساماندهی فعالیت فروشگاه های اینترنتی این سامانه تمامی شرکت ها، فروشگاه ها و کسب و کارهای اینترنتی فعال در این حوزه ملزم به اخذ نماد اعتماد الکترونیکی می باشند.

کیوانی، مدیرکل پست مستقیم و سرویس های نوین پستی شرکت پست در همین ارتباط بیان داشت: متقاضیان می بایست به منظور ثبت درخواست و اخذ نماد الکترونیکی حداکثر تا پایان سال جاری به آدرس الکترونیکی enamad.ir سامانه مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت،معدن و تجارت مراجعه و در این خصوص اقدام نمایند.

وی تاکید کرد: اخذ این نماد برای تمامی فعالان سامانه بازار الکترونیک شرکت پست الزامی بوده و از آغاز سال آتی این شرکت از ارایه هرگونه خدمات پستی به فروشگاه های فاقد نماد جلوگیری خواهد نمود.

در خبرنامه‌ی شماره ۱۱، مورخ ۹ آذرماه ۹۲ اطلاعاتی مبنی بر اقدامات صورت گرفته آمده که شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. تشکیل اولین جلسه مجمع انجمن صنفی فروشگاه‌های اینترنتی
  2. تعیین اعضای هیئت مدیره
  3. تشکیل دفاتر انجمن در استان‌های خراسان رضوی، اصفهان آذربایجان شرقی و فارس
  4. ممنوعیت کلیه کسب و کارهای اینترنتی تبلیغاتی کلیکی دارای ماهیت هرمی
  5. مدل‌های کسب و کار مبتنی بر شرط بندی و پیش‌بینی مسابقات
  6. همچنین تبلیغات در مورد شماره‌ ۴ و۵ که گفته شد ممنوع می‌باشد
  7. عدم ارائه خدمت دهی پست به فروشگاه‌های فاقد نماد
  8. حق نداشتن پسر/دختر زیر ۱۸ سال جهت خرید اینترنتی

وضعیت پیش رو

این طور که از متن خبر برداشت می‌شود سامانه‌ی ای نماد تا پایان سال ترافیک زیادی مبنی بر ثبت نام جهت دریافت نماد را تحمل خواهد کرد. در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ سایت دارای نماد از انواع مختلف هستند. که در ظاهر بررسی درست و مناسبی بر روی سایت‌ها اعمال نمی‌شود، همین طور سرعت رسیدگی به درخواست‌ها بسیار پاییین و بر روی روال خاصی نیست. این در حالی است که در کشور بیش از ۸۰۰۰ کسب و کار اینترنتی وجود دارد. از مدت‌ها قبل زمزمه‌ی سرویس ندادن بانک‌ها به سایت‌هایی که نماد نداشتند به گوش می‌رسید که بعد از گذشت مدتی عملی شد و به این سایت‌ها نماد موقت اعطاء شد تا کسب و کار خود را داشته باشند و به مشکلی برنخورند، اما فقط ۳ ماه زمان برای تکمیل فرآیند گرفتن نماد ستاره دار به آن‌ها داده شد.

به گفته‌ی جعفر محمودی، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی کشور، شرکت پست طبق آمارش تا به امروز با چهار هزار کسب و کار اینترنتی قرارداد بسته است که پس از الزام دریافت نماد اعتماد برای ادامه فعالیت، حدود ۱۷۰۰ کسب و کار اینترنتی برای دریافت نماد به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مراجعه کرده‌اند. او با بیان اینکه «ما متقاضی ممنوعیت فعالیت پست با کسب و کارهای اینترنتی نبودیم»، در گفت‌وگو با عصر ارتباط اعلام کرد:«در واقع مرکز توسعه تجارت الکترونیکی طی ‌نامه‌ای به شرکت پست پیشنهاد کرد تنها با کسب و کار‌هایی کار کنند که دارای نماد اعتماد هستند و شرکت پست به صورت عملی با این موضوع موافقت کرد

وضعیت پشتیبانی

اولین قدم دریافت نماد ثبت نام از طریق سامانه‌ enamad.ir می‌باشد که پس از ثبت مشخصات خود و فروشگاه در آن اطلاعات شما با چک لیست سازمان مقایسه می‌شود و در صورت وجود مغایرت شما نیاز به اصلاح آن دارید. پس از اصلاح حدود یک هفته و حتی بیشتر باید منتظر نظرات کارشناسانه یا کارشکنانه از سمت آن‌ها باشید. با گذشتن زمانی از ارتباطات به صورت مجازی بدون شک نیاز به رفت و آمد حضوری پیدا خواهید کرد و با تلاش می‌توانید شماره‌ی مرکز تماس وزارت صعنت، معدن و تجارت را بدست بیاورید که از ساعت ۹ تا ۱۳  پاسخگوی مشکلات صاحبان فروشگاه‌ها است.

اما کار به اینجا ختم نمی‌شود، بعد از تماس متوجه می‌شوید که کمترین مدت زمان برای ارتباط با شخص مورد نظر ۴۵ دقیقه است. نکته‌ی جالب دیگر که شما فقط ۳ دقیقه برای صحبت کردن با فرد مورد نطر زمان دارید، و هنگامی که در مورد مسئول بخش یا مدیریت سؤال می‌پرسید در می یابید که چنین شخصی وجود ندارد. این بدین معنی است که فقط یک نفر پاسخگوی این حجم عظیم از مشکلات است که قطعاً بازدهی خوبی نخواهد داشت.

نتیجه گیری

آیا نماد اعتماد الکترونیکی نشان امن بودن یک فروشگاه اینترنتی است؟

با توجه به بررسی انجام شده و موضوع اجباری نبودن گواهینامه اعتبار امن (SSL) برای برخی از نمادها، الزاماً یک سایت دارای نماد، امن نیست. کما اینکه شرایط مربوط را هم رعایت کرده باشد.

نماد اعتماد الکترونیکی چه دستاوردی برای مشتری و فروشنده دارد؟

با شرایط فعلی و روند کند بررسی جهت اعطاء نماد اعتماد الکترونیکی، فروشنده عملاً برای دریافت این نماد صبر نمی‌کند و مدتی بدون نماد به کار خود ادامه می‌دهد. اما بعد از دریافت نماد چطور؟ آیا این نماد تأثیری در اعتبار فروشگاه دارد؟ خود شما به هنگام خرید از فروشگاه‌های اینترنتی به چه چیزی توجه می‌کنید، طراحی، کالاها، قیمت و یا نماد اعتماد الکترونیکی؟

بسیاری از سایت‌ها و شرکت‌های معتبر هم از این نماد استفاده نمی‌کنند، یک مثال بارز: سامانه‌ی ۷۲۴ که از روی خطوط تلفن همراه توانایی نمایش اطلاعات حساب بانکی شما، خرید کارت شارژ و امکانات بسیار دیگر را برای شما فراهم می‌کند خبری از نماد اعتماد الکترونیکی در سایت آن به چشم نمی‌خورد. لازم به ذکر است شرکت پرداخت الکترونیک سامان از سال ۱۳۸۳ در حال کار و دارای مجوز از بانک مرکزی است، سامانه‌ی ۷۲۴ وابسته به این شرکت و یکی از چندین سرویس ارائه شده به مشتری است که به تنهایی بیش از ۱۵ میلیون کاربر دارد.

رعایت نشدن حقوق خریدار

در بسیاری از فروشگاه‌های دارای نماد شما بعد از سفارش هیچ راهی برای لغو آن ندارید، این در حالی است که عمل پس نگرفتن کالا با تمامی اصول فروش در جهان مغایرت دارد. البته در بعضی از سایت‌ها هم امکان تست و برگرداندن کالا تا مدت زمان محدود فراهم آمده است. به طور مثال در این سایت در قسمت پاسخ به سؤالات متداول گفته شده: «از آنجایی که ما رابط بین شما و شریکان تجاری خود هستیم،‌ بازگرداندن پول مشکل است. بنابراین پیش از ثبت سفارش لطفا تصمیم خود را قطعی کنید». البته نبود قوانین مناسب در زمینه باعث بروز از این دست مشکلات می‌شوند، فرض کنید یک فروشگاه اینترنتی، محصولات خود را بر روی لوح فشرده به فروش می‌رساند، با این حساب هرکسی بعد از کپی کردن آن بر روی سیستم خود می‌تواند لوح را به فروشگاه برگردانده و پول خود را پس بگیرد.

پیش‌بینی آینده

تمامی این عوامل و مشکلات دست به دست هم می‌دهند تا سردرگمی بسیاری برای مدیران فروشگاه‌های الکترونیکی و همینطور خریداران پدید بیاید و مهم‌تر از آن کم‌کم اعتماد مردم به فروش و فروشگاه‌های اینترنتی از دست می‌رود. ظاهراً اتفاقاتی که همیشه بر سر وب فارسی می‌آیند تمامی ندارند، اتفاقاتی نظیر ساماندهی وب سایت‌های فارسی که با هدفی نامشخص در تعیین وب سایت فارسی و نبود تعریفی برای این امر اتفاق افتاد، که شیوه‌ی برخورد همانند گذشته بوده ولی سرانجام به تصویب چند آیین نامه منجر شد. رضایت مدیران وب‌سایت‌های خرید الکترونیکی از اصلی‌ترین عوامل پیشرفت این صنعت است، طبیعی است با ادامه‌ی این روند با همان سیستم خرید کالا از اینترنت و پرداخت وجه به مأمور پست باز خواهیم گشت

بر چسب : نماد اطمینان کرکره برقی , نماد اطمینان سایت , نماد اطمینان الکترونیکی , نماد اطمینان خرید کرکره برقی

نظرات (0)

نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان - ثبت نام کنید و یا وارد حساب خود شوید.
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما

چاپ   ایمیل